תזונה   »  שאלות נפוצות בתזונה   »  זמן לדיאטה
זמן לדיאטה

 

זמן לדיאטה:  להתחיל מחדש (עם שיר קטן בלב- באנרגיות חיוביות...)
 
מאת: תזונאית ודיאטנית קלינית בעלת רשיון של משרד הבריאות ותואר ראשון בתזונה קלינית
 
דיאטת חלבונים, דיאטת הלחם, דיאטת הפרדת המזון - השוק מוצף בדיאטות שמבטיחות לכם לרזות מהר ובקלות. אלא שלא כל דיאטה בריאה, שלא לדבר על כך שדיאטות כמו אלו עובדות רק באופן זמני.
כשמתחילים דיאטה, חשוב לא לפתח ציפיות גבוהות מדי, כדי לא להתאכזב מהר מדי. הירידה במשקל צריכה להיות הדרגתית וקבועה, לא יותר מקילוגרם אחד לשבוע. ירידה מהירה יותר במספר הקילוגרמים עשויה לגרום לאיבוד שרירים במקום שומנים, וכן לאבד ויטמינים חשובים.
 
חוק מס' 1: לא לצמצם יותר מידי.
 
צריכת הקלוריות היומית, לצורך ירידה במשקל, תעמוד על גירעון של 200-500 קלוריות מהכמות הקלוריות השומרת על משקלכם במצב קבוע. חוק זה פוסל את כל הדיאטות שממליצות על צריכה קלורית מתחת ל-1200 ביום ובכללם דיאטת ה-"550 קלוריות" שעלתה לאחרונה לכותרות. גרעון יומי של 500 קלוריות, יצטבר ל-3500 קלוריות לשבוע, שזה חצי ק"ג שומן. ירידה במשקל מעבר לזה הינה ירידה של שרירים, רקמות ונוזלים.
נכון שמדובר בקצב יחסית איטי, הייתי משווה זו לרץ מרתון מול זה שרץ ריצות קצרות: היא אטית יותר אך שומרת על התוצאות לטווח רחוק יותר. 
 
חוק שני:  איזון תזונתי 
 
 המסגרת הכללית של דיאטה נכונה תכלול צריכה של כ-55%-60% פחמימות, 15% חלבונים ועד 30% שומנים מסה"כ צריכת הקלוריות, כאשר אחוז הקלוריות משומן הרווי לא יעלה על 10%. זוהי המלצה לאדם בריא העוסק בפעילות ספורטיבית סבירה. לספורטאים העוסקים בפיתוח שרירים מומלץ להעלות את אחוזי צריכת החלבון, ובמקרים מיוחדים (כמו אצל אנשים עם בעיות כולסטרול או סוכרת) יש צורך בהגדרות פרטניות יותר. 
 
חוק שלישי: קרבה לטבע 
 
ככל שהמזונות בדיאטה יהיו פחות מעובדים, מעושנים או משומרים ויהיו קרובים יותר למצב בו הטבע סיפק לנו אותם, כך הם יכילו יותר סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים המועילים לגוף. ככל שהדיאטה מגוונת יותר וצבעונית יותר, כך התמורה לגוף ברמת הוויטמינים גבוהה יותר ועיכול המזון נעשה באופן האופטימלי ביותר. הגיוון מתחיל בסוגי הפחמימות, החלבונים והשומנים ומתייחס גם לפירות ולירקות. 
 
חוק מס' 4:  להכניס את הדיאטה לשגרת החיים. 
 
אם המקרר בבית מלא במאכלים לא דיאטטיים, כלומר: שוקולדים, עוגות, חטיפים, מוצרי חלב מבוססי שמנת, מאפים עתירי שומן וכן הלאה - רצוי להוציא אותם, ולהכניס במקומם מאכלים דיאטטיים. כיוון שהרבה פעמים מאכלים בהכנה מהירה שמהם ניזונה רוב האוכלוסייה הם עתירי שומן ופחמימות ולא מותאמים לשמירה על דיאטה, מומלץ להתחיל להכין מאכלים לבד - לפנות חצי יום בשבוע שבו מכינים אוכל בריא, מזין ולא משמין למשך השבוע כולו. בהתחלה זה קשה, לאט לאט זה הופך להרגל ואפשר אפילו ליהנות מזמן איכות בחברת האוכל ומהמחשבה שתוכלו באמת לשלוט על מה שנכנס לכם לפה.
 
אז לפני שאנחנו מתחילים דיאטה  לא כולנו פונים לדיאטנית שתערוך לנו תפריט מאוזן, וחלק מאיתנו פשוט רוצה להשיל כמה קילוגרמים בודדים ולסגל לעצמנו אורח חיים בריא יותר. 
 
איך מתחילים? 
 
1. מומלץ לאכול 6 ארוחות ביום.
2. חשוב לשתות 10-15 כוסות שתייה דיאטטית ביום, רצוי מים.
3. לאכול לפחות פעם ב-3 שעות.
4. להרבות באכילת ירקות.
5. לקחת לעבודה אוכל מוכן או סנדוויצ'ים מלחם קל וירקות.
6. לאכול בצלחת קטנה של מנה ראשונה - ולא בצלחות גדולות.
7. לערוך רשימה של מצרכים הנחוצים בבית, ללכת לקניות עם הרשימה ביד, ולקנות אך ורק את מה שנחוץ. 
8. לא ללכת לקניות כאשר רעבים. אם מרגישים רעב, יש לאכול ארוחת ביניים קלה לפני שיוצאים, כמו יוגורט דיאטטי, פרי, סנדוויץ' מלחם קל או סלט.. 
9. להתחיל בתכנית הליכה יומיומית. אין חשיבות לכמות ההליכה בהתחלה - העיקר להתחיל, ולהגביר במשך הזמן בהדרגה את אורך המסלול.
10. חשוב לתכנן מראש מה נאכל באותו יום, ולהכין את האוכל מבעוד מועד.
 
 
וכמובן שאני כאן בשבילכם לעזור בבניית התפריט האישי שיבטיח את הצלחת התכנית, והגעה למטרה בדרך הקלה והמהנה ביותר
 
בהצלחה!